Veel spierballengerol

Het is al weer een paar jaartjes geleden dat ik mijn eerste Vilt-Aha-Erlebnis had tijdens een workshop van Mehmet Girgic in Amsterdam. Mehmet Girgic, een viltmeester uit Turkije, toonde ons hoe je een stevig tapijt kan vilten volgens de oude Ottomaanse techniek en hoe je je viltwerk tijdens het vollen min of meer kan manipuleren.

Mehmet, die het vak van zijn grootvader in Konya heeft geleerd, is in 2010 door UNESCO en door het Turks ministerie van cultuur erkend als “Turkish Living Treasure”. Sindsdien geeft hij enkel nog workshops in zijn atelier in Istanbul.

Op youtube kan je hem aan het werk zien en op zijn blog kan je meer over zijn activiteiten lezen.

Ik wilde opnieuw de techniek uitproberen en met veel moed begon ik er aan, want een tapijt vilten kan je vergelijken met een straffe, spierverstevigende workout op een bootcamp.

Eerst de opwarmingsfase: een sjabloon uitwerken en op een voorvilt van vrij groffe wol en mousseline de contouren uitleggen met de hulp van een zelf geprepareerde draad: wolvlies eerst droog in een dunne draad rollen en vervolgens in zeepwater soppen. De hierdoor ontstane ruimten kan je verder opvullen met gekleurde vlies- en lontwol. Het uitleggen alleen al neemt heel wat tijd in beslag.

  

Eenmaal klaar, de wol volledig natmaken en inpakken. Ik heb hiervoor een plastieken strandmat gebruikt. Het zware werk kan beginnen: rollen, stampen, rollen stampen, …. een ware high-level fatburner.

Als de wol al redelijk goed gehecht is, kan je het tapijt in een katoenen doek inpakken en verder rollen op tafel, waarbij je armspieren stevig getraind worden. Tussendoor het viltwerk in vorm trekken en de randen met de hand extra bewerken.

Daarna het natte tapijt (loodzwaar!) op de tafel smijten om de krimpfase in te zetten en om nog meer spierballen te kweken. De krimpfactor is minstens 30%.Als het stevig vervilt is, mag je eindelijk het tapijt in de wasmachine stoppen: zo’n 30 minuutjes op 40° wassen.

Na de wasmachinegang het tapijt terug in vorm trekken en om af te ronden narollen en met de viltmuis bewerken om een mooi glad vilt te bekomen.

Pot-au-feu

Een paar van de hankies die ik onlangs gekleurd had hebben eindelijk hun bestemming gevonden. De pot is uit 5 lagen wol opgebouwd, waarin verschillende restjes verwerkt werden.                                                    Niet geschikt om te stoven.

Voorpretjes

Zondag vertrek ik naar Duitsland voor een 5-daagse viltworkshop met Inge Bauer en ik ben alvast begonnen met pakken en wat voorbereidingen. Inge Bauer heeft 20 jaar ervaring in het vilten en is bekend voor het maken van zeer soepele vilten stoffen, dikwijls verrijkt met zijdevezels. Het is een workshop waar ik al minstens 2 jaar naar uitkijk. Ik zal waarschijnlijk een zomerjasje maken waarvan de mouwen naadloos aan vast gevilt zijn en ik heb mij vandaag geamuseerd met het verven van zijde-hankies en ponge stof.

Als tussendoortje heb ik heerlijk relaxed zitten prutsen met een restje vilt dat hier al enkele weken lag te wachten om er een brillenhoesje van te maken.

                

 

Tidbits

Momenteel ontbreekt me de tijd om een complexer viltstuk uit te werken, waarop ik al een tijdje zit te broeden. Als troost dan maar even mijmeren over wat ik wel heb gedaan: een grote voorraad wol ingekocht en 5 krinkelsjaals, een sjaal in cobwebtechniek, een nunosjaal en een beschermhoesje voor mijn drinkbus gevilt. Dat kan al tellen.

Daarnaast meerdere workshops gegeven, waarvan 2 in het bijzonder zijn bijgebleven: 12 vrouwen in speedtempo een corsage leren vilten, als onderdeel van hun vrijgezellendag. Door de drukte heb ik helaas geen foto kunnen nemen van hun geslaagde corsages, maar hieronder een bloem die ik vooraf voor de toekomstige bruid had gemaakt: en een cursiste begeleid bij het vilten van een jurk, geinspireerd op een magnoliaboom:

Vilt als hebbeding

Bij een bezoek aan het Rockefeller Center in New York zag ik tot mijn grote verrassing dat vilt zelfs daar de markt veroverd had. In de eerder chique winkel Anthropologie vond ik handgemaakte zepen, verpakt in gevilte wol.

Felted soap, volgens Anthropologie,
an exfoliating, fragrantly lathering, longlasting bathtime gizmo.