Vilt als hebbeding

Bij een bezoek aan het Rockefeller Center in New York zag ik tot mijn grote verrassing dat vilt zelfs daar de markt veroverd had. In de eerder chique winkel Anthropologie vond ik handgemaakte zepen, verpakt in gevilte wol.

Felted soap, volgens Anthropologie,
an exfoliating, fragrantly lathering, longlasting bathtime gizmo.

Dress to Impress

Voor de open atelierdagen in november – waarover later meer – wilde ik een passend kledingstuk vilten. De basis hiervoor had ik een tijd geleden aangeleerd tijdens een 3-driedaagse workshop van Vilte Kazlauskaite in Friesland. Zo kon ik haar techniek nog eens flink inoefenen.

Mijn keuze viel op de kleur rood. Eerste stap dus: een aantal lappen chiffonzijde en zijdevezels in verschillende tonen rood verven. Daarna nog 2 dagen werk voor het uitleggen en het vilten. En hier het resultaat:

Ik wilde een doorkijkkleed vermijden, waardoor ik de wol vrij compact heb uitgelegd. Het resultaat is echter iets te dik uitgevallen naar mijn zin. Bij zacht herfstweer is dit waarschijnlijk te warm om te dragen. Daarom heb ik nog een “light” versie gemaakt, dit keer in het blauw. Voor de variatie heb ik er een overslagkleed van gemaakt.

Welkom bij Viltwerk.be

Een tijd geleden ben ik in de ban geraakt van het materiaal vilt. Voordien had ik in mijn vrije tijd een opleiding beeldhouwen gevolgd. Het kappen van steen, werken met klei en gips, slijpen en lassen van metaal heb ik tijdens die opleiding met veel plezier geproefd, maar bleek moeilijk haalbaar te zijn om thuis verder te zetten.

Bij mijn verdere zoektocht naar een medium kwam ik eerder toevallig bij vilt terecht, maar door zijn veelzijdigheid bleef dit materiaal mij fascineren. Experimenteren met wol van verschillende schapenrassen, stevig of ragfijn vilt, het verven van wol of werken met de natuurlijke wolkleur, … iedere keer moet je tijdens het viltwerk weer beslissingen nemen, die soms tot verrassende resultaten leiden en aanzetten tot nieuwe experimenten.

Via dit blog laat ik jullie zien waar ik momenteel sta en hoop ik op veel interactie en contacten rond vilt.