210 eurocent & 40 kroonkurken

210 eurocentjes en 40 kroonkurken met visdraad stevig ingebonden en daarna een uur in de kookpot. Een rits ingenaaid en het geheel begint al vorm te krijgen.    In Tatiana’s workshop leerden we om alleen in het begin met de hand aan te vilten en daarna voor 20 minuutjes in de wasmachine. Ik ben echter minder tevreden met dit resultaat. Naar mijn idee zou het best nog wat meer doorgevilt kunnen worden en ik verwacht dat de jas bij het dragen vrij snel zal pluizen.Nu ontbreekt nog een belangrijk element: de mouwen. Voor het middenstuk had ik rode lontwol in verschillende tinten gebruikt, maar een aantal kleuren heb ik niet meer in voorraad. Dat wordt dus een ander paar mouwen ….

Kick off nieuwe viltseizoen

Na maanden onthouding wegens drukke kantooractiviteiten heb ik eindelijk weer de vezel kunnen opnemen. Als opwarmertje een kindertasje

Het hoofdmenu vormde de workshop “Patternmaking and draping with Felt & Shibori”van Tatiana Sheverda, alias Sheverdushka.

Tatiana is, zoals ze zelf zegt, geen viltster maar wel een fashion designer. Vilt is gewoon een lap stof met een interessante structuur, waarin je stevig kan knippen en plakken. Ze vertrekt daarbij van zeer eenvoudige ontwerpen om vervolgens met de shibori-techniek op de juiste plaats het kledingstuk passend te maken.

Tatiana in 1 van haar creaties

Tatiana in 1 van haar creaties

Het stadium van proeflappen om krimpfactor en dikte van de wol te bepalen, werd tijdens de workshop overgeslagen. Sommige lappen vielen dan ook kleiner uit als verwacht. Voor Tatiana geen probleem, je past het ontwerp gewoon aan door een andere shibori-oplossing.

Deze workshop is dan ook geen aanrader als je de techniek van het vilten niet onder de knie hebt, maar is wel heel inspirerend, al was het alleen al door Tatiana’s Schwung en energie.

De workshop loopt meestal over 3 dagen, maar werd om organisatorische redenen deze keer in 2 dagen geperst. Ondanks we zaterdag tot 22 u hadden doorgewerkt en op zondagmorgen weer iets na achten paraat stonden, heeft niemand zijn werkstuk kunnen afmaken. Omdat het inbinden bij shibori heel veel geduld vraagt, zullen we thuis nog eventjes zoet zijn, ondertussen vol spanning wat uit onze lap te voorschijn zal komen. Wordt dit ooit een draagbaar kledingstuk?

wordt vervolgd ……