Terug van weggeweest

van een 5-daagse workshop in de Filzschule Oberrot. Op de heenweg als tussenstop een vriendin bezocht ten noorden van Frankfurt, zodat er meer als 1200 km op de teller is bijgekomen. Ik kan met trots schrijven dat ik geen enkele keer verkeerd gereden ben met de hulp van mijn ambachtelijk GPS-systeem:

De Filzschule Oberrot ligt midden in de natuur van het Schwäbisch-Fränkische Wald in een gehuchtje zonder Kneipe, Kaufladen, … tenzij … jawohl … 1 winkel met waarschijnlijk de grootste selectie aan wol en viltbenodigdheden in Duitsland, kortom het Walhalla voor de viltster. Vanuit het atelier loop je langs de achterdeur onmiddellijk in een prachtige bloemenweide met panoramisch uitzicht over de heuvels.

De workshop was fantastisch. Inge Bauer heeft het vilten letterlijk in haar vingers door haar jarenlange ervaring. Ze heeft tot hiertoe – ondanks vele verzoeken – geweigerd een vilthandboek met instructies te schrijven, want volgens haar kan je zulke kennis niet in een boek vastleggen. De lessen gingen door van 9 tot 6 u, maar we werkten elke avond nog vlijtig tot 10 uur ‘s avonds: proeflappen maken, krimpfactoren en het aantal 0,00…gr wol/cm2 berekenen, patroon tekenen en wol uitleggen. Inge vilt met een zeer hoge krimpfactor, zodat de uitgewerkte sjablonen eerder aan reuzen deden denken: mouwlengten van 1,64 m, een jurk van 2,10 m … gangbare maten bij deze techniek.

En dan – na 5 dagen zweten en zwoegen – komt mijn pronkstuk te voorschijn: een soepel nauw aansluitend jasje met lange mouwen, naadloos gevilt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>