Veel spierballengerol

Het is al weer een paar jaartjes geleden dat ik mijn eerste Vilt-Aha-Erlebnis had tijdens een workshop van Mehmet Girgic in Amsterdam. Mehmet Girgic, een viltmeester uit Turkije, toonde ons hoe je een stevig tapijt kan vilten volgens de oude Ottomaanse techniek en hoe je je viltwerk tijdens het vollen min of meer kan manipuleren.

Mehmet, die het vak van zijn grootvader in Konya heeft geleerd, is in 2010 door UNESCO en door het Turks ministerie van cultuur erkend als “Turkish Living Treasure”. Sindsdien geeft hij enkel nog workshops in zijn atelier in Istanbul.

Op youtube kan je hem aan het werk zien en op zijn blog kan je meer over zijn activiteiten lezen.

Ik wilde opnieuw de techniek uitproberen en met veel moed begon ik er aan, want een tapijt vilten kan je vergelijken met een straffe, spierverstevigende workout op een bootcamp.

Eerst de opwarmingsfase: een sjabloon uitwerken en op een voorvilt van vrij groffe wol en mousseline de contouren uitleggen met de hulp van een zelf geprepareerde draad: wolvlies eerst droog in een dunne draad rollen en vervolgens in zeepwater soppen. De hierdoor ontstane ruimten kan je verder opvullen met gekleurde vlies- en lontwol. Het uitleggen alleen al neemt heel wat tijd in beslag.

  

Eenmaal klaar, de wol volledig natmaken en inpakken. Ik heb hiervoor een plastieken strandmat gebruikt. Het zware werk kan beginnen: rollen, stampen, rollen stampen, …. een ware high-level fatburner.

Als de wol al redelijk goed gehecht is, kan je het tapijt in een katoenen doek inpakken en verder rollen op tafel, waarbij je armspieren stevig getraind worden. Tussendoor het viltwerk in vorm trekken en de randen met de hand extra bewerken.

Daarna het natte tapijt (loodzwaar!) op de tafel smijten om de krimpfase in te zetten en om nog meer spierballen te kweken. De krimpfactor is minstens 30%.Als het stevig vervilt is, mag je eindelijk het tapijt in de wasmachine stoppen: zo’n 30 minuutjes op 40° wassen.

Na de wasmachinegang het tapijt terug in vorm trekken en om af te ronden narollen en met de viltmuis bewerken om een mooi glad vilt te bekomen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>